Güneş Gazetesi Haberi (28.05.2016)
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Körfez Ülkeleri Temsilcisi Mustafa Göksu, Rusya ile yaşanan krizin Türkiye'ye yeni pazarlar kazandıracağını belirterek, "Çünkü özellikle Ortadoğu'daki ve Kuzey Afrika'daki insanların Türkiye ile farklı bir gönül bağı var. Bu gönül bağı olan insanların biz yollarını kolaylaştırıp, buraya gelmelerini hızlandıracağız" dedi.
Gunes-Gazetesi-Haberi
Göksu, yaptığı açıklamada, Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak Körfez, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden Türkiye'ye gelen yatırımları devlet adına organize ettiklerini söyledi.

Antalya'da düzenlenen "1. Uluslararası Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Antalya Zirvesi"ne 250 turizm acentesi ve her sahada yazılar kaleme alan gazetecilerin katıldığını ifade eden Göksu, ileriki günlerde de yatırımcıları kentte ağırlayacaklarını belirtti.
Arap ülkelerinde eksik olan her şeyin Antalya'da olduğunu anlatan Göksu, "Deniz, kum, doğa her şey burada var. Dolasıyla cazibe merkezi olacağını inanıyoruz çünkü Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden Antalya'ya yapılmış ilk program ve bunun devamı gelecek. Büyük bir yatırımcı grubunun katılımıyla da bir program daha yapacağız" diye konuştu.

Rusya ile yaşanan kriz yüzünden turist sayısının düşebileceği ihtimali üzerine Körfez ülkelerine yönelik çalışmalar yaptıklarının altını çizen Göksu, "Rusya ile yaşanan kriz, Türkiye'ye daha güzel şeyler öğretip, yeni pazarlar kazandıracak çünkü özellikle Ortadoğu'daki ve Kuzey Afrika'daki insanların Türkiye ile farklı bir gönül bağı var. Bu gönül bağı olan insanların yollarını kolaylaştırıp, buraya gelmelerini hızlandıracağız" ifadelerini kullandı.

Göksu, Türkiye'nin önemli turizm potansiyeline sahip olduğunu ve mevcut yatırımlar için Türkiye'ye Arap ülkelerinden de turistlerin geleceğini belirterek, Arap turistler geldikten sonra kendilerinin de yeni yatırım alanları üretip, yeni imkanlar oluşturacağına dikkati çekti.

Gelen turist sayısına bağlı yatırımların da çoğalacağını ifade eden Göksu, "Türkiye'ye kalbi muhabbetleri var. Türkiye'den çok övgüyle bahsediyorlar. Biliyorsunuz dünyada Arapların rahat edebileceği Türkiye'den başka da bir ülke yok. Lübnan'da, Mısır'da her tarafta problemler var. Hiçbir ülkenin problemli olmasını istemeyiz ama böyle bir realite söz konusu. Avrupa'da da Arap turistler çok rahat edemiyorlar, Türkiye'de Arap turistler istediği her şeyi bulabiliyorlar" dedi.

"Arap turiste sahip çıkmalıyız"

İstanbul Seyahat Acenteleri ve İşadamları Derneği Genel Başkan Hasan Bayram da Antalya'da Rusya yüzünden oluşan turizm boşluğunu doldurmak için Başbakanlık ve ilgili kurumların desteğiyle Antalya'yı Arap turizmine daha çok tanıtmak istediklerini söyledi.
Bayram, Antalya'nın sürekli Rus ve Batılı turistler tarafından tercih edilen bir yer olduğunu, son yaşananlarla bir boşluk oluştuğunu belirterek, "Ülkemizin bütün illerini dünyadaki bütün ülkelere açmak istiyoruz. Bugün bizim Rusya ile bir problemimiz olduğunda buradaki boşluğu doldurabilecek Arap, Amerikan, Avrupa Birliği turizminin de olmasını istiyoruz. Bu şekilde Antalya'nın hiçbir şekilde sıkıntı yaşayacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.

Bayram, 2016 yılının turizmde önceki yıllardan çok daha iyi geçeceğini, Körfez ülkelerinin ciddi şekilde katkı sağlayacağını vurguladı.
Körfez ülkelerinden gelen turistlerin ciddi şekilde para harcadığının altını çizen Bayram, şöyle devam etti:
"Avrupalı turist kişi başı 50 dolar harcıyorsa, Körfez ülkelerinden gelen Arap turizminde turistler kişi başına harcamaları 600, 700 doları buluyor. Arap turiste sahip çıkmalıyız, yılların verdiği Ruslara alışkanlık, Avrupalılara alışkanlığın dışında yeni bir kültür geliyor. Yeni bir kültür yeni bir yaşam tarzı geldiğinde bizim onlara ayak uydurmamız, yardımcı olmamız, buradaki gezilerini kolaylaştırmamız gerekiyor. Arap turist bir esnafa girdiğinde malını beğenirse dükkanın tamamını satın alabiliyor. Araplar Türklerle ortak iş yapmayı çok seviyorlar."

Bayram, Arapların Antalya turizmine destek olacağının altını çizerek, "Rusların boşluğunu Arap turistler çok iyi dolduracaktır. Eğer iki milyon Rus turist, günde kişi başı 10 dolar harcıyorsa burada bir milyon Körfez ülkelerinden gelen turist ağırladığımızda, kişi başı harcaması 600 dolar olsa bile Rusya'yı kat kat geçeceğiz. Bizim tabii ki bütün turistlere ihtiyacımız var. 'Biz oraya turist göndermeyeceğiz, Türkiye'yi maddi zarara uğratırız' diye boş hayallere kapılmasınlar. Biz kendi kendimize yeteriz ve İslam dünyasında güçlü bir işbirliği ve güç birliğimiz var" değerlendirmesinde bulundu. (AA)