Turizm 'Yol'da kaldı (14.11.2018)
Turizm-Yolda-kaldi
Turizm ülkesi Türkiye söylemini, yıllardır tekrarlayıp dururuz.

Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy ise daha güçlü bir tanım ile "Turizm Türkiye için petroldür" diyerek, sektörün ülke ekonomisindeki önemine dikkat çekti.

Turizmin Türkiye açısından önemi tartışılmaz... Fakat bizim için bu kadar değerli bir sektöre sahip çıkmışlığımız ise soru işaretleriyle dolu.

Son aylarda İstanbul'da şiddetlenerek devam eden Uber-taksici çatışmasının en büyük zarar göreni, yine turizm oluyor.

Uber olayına, yetki konusundan bakıldığında, taksicilerin haklılığını kimse yok sayamaz. Bizler de Uber çatısı altında yapılan yetkisiz taşımacılığın derhal sonlandırması gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca Uber'e araç kayıt eden şirket ve şahısların da derhal bu sistemden çıkması gerektiğine inanıyoruz. Münferit olarak yaşansa bile bu fiili durumdan ülke turizmi ve turizm camiası zarar görmektedir.

Diğer yandan yapılan Uber denetimleri de Ortadoğu pazarına yönelik faaliyet gösteren acentalarımızı canından bezdirmeye devam etmektedir.

Arap turizminin ülkemiz açısından ne kadar değerli olduğunun farkında olan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın bu konuda verdiği mücadeleyi takdir ile izliyoruz. Fakat kurunun yanında yaşın yanmasını vicdanen kabul edemediğimizi dile getirerek, bu konuda daha etkin çözümler geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Uber'i bahane ederek, turizm araçlarına yol belgesi vermemesi nedeniyle, birçok meslektaşımızın aracına haksız cezalar kesilmekte ve trafikten men edilmektedirler. Tüm belgelerimizin tam olmasına rağmen bir kamu kurumunun vermediği bir belge yüzünden bir diğer kamu kurumunun ceza yazması akıl ve mantık sınırlarını zorlamaktadır. Tarihi sona eren yol güzergah belgelerinin yenilenmemesi büyük bir sorundur ve çözümün zaman kaybedilmeden bulunması gerekmektedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yol güzergah belgesine ilişkin somut bir tarih açıklamıyor olması ise ayrı bir sorundur. Yaşanan bu kaos ortamı, acentalarımızda iş kaybına dolayısıyla istihdama ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Bu konuda umudumuz ise TÜRSAB öncülüğünde yapılacak yeni yasamızdadır. TÜRSAB'ın turizm konusunda tek yetkili kurum olmasının yaşanan bir çok sorunumuzu çözeceğine inanıyoruz.

Mevcut yasa ve zihniyetle, turizm maalesef YOLDA KALMAKTADIR...

Hasan Bayram
TUSAD (İstanbul Turizm Seyahat Acentaları Derneği) Başkanı

Kaynak : TurizmAjansi.Com