TUSAD 2016 Sektörel Sorunlar Raporu (28.05.2016)
TUSAD Başkan Vekili Abdulgani Tetik, TUSAD 2016 Yılı Seyahat Acentaları Sektörel Sorunlar Raporu’nu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a sunarak dernek çalışmaları hakkın bilgi verdi.
TUSAD-2016-Sektorel-Sorunlar-Raporu
Bakanlar Kurulu toplantısı 13 yıl aradan sonra Ankara dışında, Şanlıurfa’da yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Urfa’ya İstiklal Madalyası’nı takdim etti.

Bakanlar Kurulu Ankara dışında son kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlık yaptığı dönemde 4 Eylül 2003'te Sivas Kongresi'nin yıldönümü dolayısıyla Sivas'ta toplanmıştı. Urfa'da gerçekleştirilen toplantı 13 yılın ardından ilk olma özelliği taşıyor. Bunun yanında Kurtuluş Savaşı'nın sembol illerinden olan Şanlıurfa İstiklal Madalyası'na da kavuştu.

İstanbul Turizm Seyahat Acentaları ve İşadamları Derneği’ni (TUSAD) temsilen Şanlıurfa’da bulunan TUSAD Başkan Vekili Abdulgani Tetik, derneğimizin hazırlatmış olduğu İstanbul Turizm Seyahat Acentaları ve İşadamları Derneği 2016 Yılı Seyahat Acentaları Sektörel Sorunlar Raporu’nuBaşbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal taktim ederek TUSAD hakkında bilgi verdi.

İSTANBUL TURİZM SEYAHAT ACENTALARI VE İŞADAMLARI DERNEĞİ 2016 YILI SEYAHAT ACENTALARI SEKTÖREL SORUNLAR RAPORU

İstanbul Turizm Seyahat Acentaları ve İşadamları Derneği (TUSAD) Seyahat Acentaları Sektörel Sorunlar Raporumuza sektörümüzü ve seyahat acentalari dağılımına genel bir bakışla başlayalım.
Seyahat acentaları; kâr amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticarî kuruluşlardır.
A grubu; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, incoming, outgoing yapabilme yetkisine sahip, tüm yurtta gezi tertip etme, tur satma, sattırma, tüm ulaşım araçları biletlerini satma yetkisi olan seyahat acentası grubudur.
B grubu; uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile A grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar
C grubu; yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler.
Türkiye’de TURSAB’a bağlı yasal yollarla çalışan toplam 8633 seyahat acentası bulunmaktadır.
Türkiye’deki Turizm Seyahat Acentaları
Türkiye’de faaliyetlerini aktif olarak sürdüren A grubu seyahat acentasının oranı toplam seyahat acentaları içindeki oranı %96 ile ilk sıradadır. B grubu seyahat acentasının toplam acentalar içindeki oranı % 1,5’dir. C grubu seyahat acentasının bütünün içindeki oranı ise %2,5’tür
Küresel terör, ülkemizdeki bölücü terör ve Rusya krizi turizm sektörünü derinden etkilemektedir.2015 turizm sektörü için zor geçti, 2016 yılı Türk turizmi açısından çok daha zor geçiyor. İstanbul Turizm Seyahat Acentaları ve İşadamları Derneği (TUSAD) olarak sektörümüzün sorun ve sıkıntılarını tespit etmek turizm acentalarına nefes aldıracak, tekrar canlandıracak çözüm önerilerini hayata geçirmek adına bu raporu hazırladık.

Vergi Borçlarının Ertelenmesi

Turizm sektörü, yaşanan malum süreci en az kayıpla atlatabilmeleri için devletimizin desteğine her zamankinden fazla ihtiyaç duymaktadır. Turizm acentalarının bu süreçten en az etkilenmesi için vergi borçlarına 2 yıllık erteme gündeme alınmalı ve uygulamaya konulmalıdır.

Faizsiz Kredi

Turizm acentalarına çok düşük faizle hatta faizsiz kredi imkânı sağlanarak bu zor koşularda sektöre omuz verilmelidir.

Uluslararası Fuarlarda Kamu Desteği

Riyad, Cidde, Dubai ve Kuveyt gibi uluslararası fuar organizasyonlarında valiliklerin stant kiralayarak turizm sektöründeki acentalara bu fuarlarda turistlerle buluşma olanağı verilmelidir.

Bürokratik Engellerin Kaldırılması

Turizm acentaları faaliyete başlayabilmeleri için bir dizi bürokratik aşamayı tamamlamak zorundadır. Bu bürokratik engellerin azaltılması ve bir kurum üzerinden yürütülmesi turizm acentalarının manevra kabiliyetini kolaylaştıracaktır.

Denetimlerin Düzene Bağlanması

Turizm acentalarına bağlı araçlar trafik denetimlerinde büyük sıkıntılara maruz bırakılmaktadır. Denetimler sırasında turistlerin indirilmesi, rencide edilmesi, araçların bağlanarak misafirlerimizin mağdur edilmesi ülkemize ve misafirperverliğimize yakışmamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti devleti sivil toplum örgütleriyle, milletiyle birlikte çözemeyeceği üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun yoktur. İstanbul Turizm Seyahat Acentaları ve İşadamları Derneği (TUSAD) bu süreçte üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız…

İlhan AKÜZÜM